Hypotheekaftrek

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Berekening

Hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek is een regeling uit de Nederlandse belastingwet (Wet inkomstenbelasting) die bepaald dat de rente, die betaald is voor de aankoop van een woning, over een bepaalde periode, mag worden afgetrokken van het inkomen in belastingbox 1. Je kunt dus spreken over een belastingvoordeel voor bezitters van een eigen woning die hypotheekrente betalen.
Niet alle betaalde hypotheekrente hoeft onder de hypotheekrenteaftrek te vallen. Alleen de rente die ook daadwerkelijk is betaald voor de aankoop of verbetering van de woning valt onder de hypotheekrenteaftrek.

Historie hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek bestaat al in de Nederlandse wetgeving sinds 1893. Destijds werd de eigenwoning gezien als een bron van inkomsten. Dit omdat door het bezit van een eigen woning er geen huur betaald hoefde te worden. De kosten die gemaakt werden om de inkomsten te kunnen verwerven, zoals de hypotheekrente, mochten dus van het belastbare inkomen worden afgetrokken. Pas lang na de invoering van de hypotheekrenteaftrek werd de hypotheekrenteaftrek gebruikt om het eigenwoningbezit te stimuleren.

Wat is eigenwoningschuld?

Eigenwoningschuld is een term die veel gebruikt wordt in combinatie met de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekschuld waarover de rente aftrekbaar is wordt ook wel eigenwoningschuld genoemd. Dit is dus alleen de schuld die is ontstaan door de aankoop of verbetering van de eigen woning. Het hypotheekbedrag dat niet besteedt is aan verbetering of aankoop van een woning valt dus niet onder de eigenwoningschuld. Deze schuld kan uiteindelijk dus lager zijn dan het totale hypotheekbedrag.

Wat is eigenwoningreserve?

Bij de verkoop van een (eerste) woning is de verkoopprijs minus de eigenwoningschuld de  eigenwoningreserve. Als er nooit eerder is bijgeleend zou je kunnen stellen dat de eigenwoningreserve gelijk is aan de overwaarde van een woning.

 

berekenen